Αρχική σελίδα Εργογραφία Βιογραφικό Μεταφράσεις En/Fr/It/Es

12/02/2021

Οι Αναγνωρίσεις του Γουίλιαμ Γκάντις στην ελληνική γλώσσα / William Gaddis' The Recognitions into Greek


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η προαναγγελθείσα συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη για τη μετάφραση και την έκδοση του μυθιστορήματος "Οι Αναγνωρίσεις" του Ουίλιαμ Γκάντις, δεν επικυρώθηκε διότι αρνήθηκα να παραδώσω ένα έργο ειδικών δυσκολιών και ακόμη ειδικότερων απαιτήσεων -έκτασης χιλίων τετρακοσίων σελίδων Α4- εντός δώδεκα μηνών και επιπλέον εισπράττοντας ως αμοιβή γι' αυτό μόνο έξι χιλιάδες ευρώ. Για να μεταφραστεί όπως πρέπει αυτό το κείμενο στην ελληνική γλώσσα, απαιτούνται τουλάχιστον δεκαέξι μήνες και κατόπιν τουλάχιστον ένα τρίμηνο εντατικής επιμέλειας. Οι εκδόσεις Καστανιώτη επέλεξαν άλλη μέθοδο, καθιστώντας το κορυφαίο πεζογραφικό έργο του εικοστού αιώνα αντικείμενο εμπορικής διεκπεραίωσης. 
Εκτός αυτών, για λόγους τήρησης της δεοντολογίας, οι εκδόσεις Καστανιώτη, εφόσον δεν προέβησαν σε ανάθεση μεταφραστικής εργασίας μα έλαβαν την πρόταση για μετάφραση και έκδοση του βιβλίου από τον υποφαινόμενο, όφειλαν να μην προχωρήσουν και να αφήσουν τη διαχείριση του συγκεκριμένου έργου στον υποβάλλοντα, ο οποίος, είτε αυτό ευχαριστεί κάποιους είτε όχι, είναι ο μόνος, στον χώρο της ελληνοφωνίας, που έχει μελετήσει σε βάθος το έργο του συγγραφέα και έχει παρουσιάσει ειδικά κείμενα γι' αυτόν στην ελληνική γλώσσα.
Θα διαβάσετε, λοιπόν, αυτό το βιβλίο φερμένο στην ελληνική από άλλον μεταφραστή, εγώ θα παραμείνω με το πρωτότυπο, με τις προσπάθειές μου να το θέσω σε κυκλοφορία από το 2001 και έχοντας αφιερώσει άπειρες ώρες μελετώντας το.
Σύντομα θα δημοσιεύσω ένα κριτικό δοκίμιο  για το περιεχόμενο του βιβλίου και την αισθητική του, το οποίο αποτελούσε τα δύο τρίτα του προλογικού κειμένου το οποίο προόριζα να συνοδεύσει το μεταφρασμένο κείμενο. 
Στα 51 μου, μετά από τέτοιου είδους ενημερώσεις, κάνω έναν περίπατο στην Αραγκό για να πάρω τον αέρα μου και να χαιρετήσω διακριτικά το εναπομείναν pissoir έξω από τις φυλακές.
 
Φεβρουάριος 2021
Γ. Λ.
 

Παλαιότερες δημοσιεύσεις σχετικά με τον συγγραφέα και τις Αναγνωρίσεις:

https://bookpress.gr/stiles/eponimos/9100-william-gaddis-leivadas

 https://www.literature.gr/i-aftotelia-ke-i-chitefsi-tou-metamonternismou-grafi-o-giannis-livadas/

 


Αρχειοθήκη ιστολογίου