«Αυτός που διαβάζει με όρους ανοχής, μπορεί να με διαβάσει. Αυτός που διαβάζει με όρους συμμετοχής, όχι».

Γ. Λ.

Αρχική Σελίδα Βιβλιογραφία Βιογραφικό Μεταφράσεις English/Français

Τσαρλς Μπουκόβσκι : Η απουσία του ήρωα

Πρόλογος μετάφραση: Γιάννης Λειβαδάς
Ηριδανός 2014

Πρόλογος

Δυο λόγια γι’ αυτό το βιβλίο και τον συγγραφέα. Η απουσία του ήρωα δεν αναγνωρίζεται πάντα από το κοινωνικό και πολιτισμικό σύνολο. Εφόσον ούτε ο ήρωας είναι πάντα αποδεκτός ή  αναγνωρίσιμος. Ο ήρωας μπορεί να εισάγει έναν ρεαλισμό και να μην αναδύεται από κάποιον ρεαλισμό. Αν και ο ρεαλισμός, από μόνος του, δηλοποιείται και εκτός αρχετύπων, όχι μόνο εντός αυτών. Ένας φυρόμυαλος μπορεί να οδηγήσει ένα τεράστιο κοπάδι ζώων, αλλά δεν μπορεί να κατευθύνει ούτε έναν άνθρωπο σε κάποιον καθορισμένο σκοπό.
Ο Μπουκόβσκι δεν έπαιξε κανένα από τα παιχνίδια των μαζών και οι αντοχές του τον βοήθησαν να παραμείνει ρεαλιστής και λογικός. Όχι «βρώμικος ρεαλιστής» (πόσο φαιδρός είναι αυτός ο χαρακτηρισμός) μα, αντιθέτως, έκπαγλος, καθαρός και συγκροτημένος. Σε διάσταση με τις απόψεις των επικριτών του, και όσων τον επιλέγουν για το πωλούν προφίλ του, ο Μπουκόβσκι ήταν ένας βαθιά συνειδητοποιημένος και μεθοδικός λογοτέχνης.
Ο Τσαρλς Μπουκόβσκι παρουσιάστηκε μέσα από τις εξατμισμένες προσδοκίες που ακολούθησαν τα χρόνια της μεγάλης αμερικανικής οικονομικής ύφεσης. Πλύστης, οδηγός, φορτοεκφορτωτής, ταχυδρόμος, φύλακας, βενζινάς, αποθηκάριος, υπάλληλος σε γραφείο, παρκαδόρος και Μπουκόβσκι. Προξένησε τις ήττες και τις νίκες του, δεν τις μοιράστηκε, δεν τις διαφήμισε, δεν τις καπηλεύθηκε. Κατέγραψε όμως την κατανάλωσή τους, τη ζωντάνια και τη σημασία τους.
Η ανία και οι καθημερινές αντιξοότητες απέκλεισαν κάθε κανονικότητα. Η κωμικότητα πάντοτε αντιπαραθέτουσα. Φάρσα το θαύμα, φάρσα και η μικρότητα.
Οι αρνητικές απεικονίσεις είναι πραγματικές, ρεαλιστικές, εξίσου όσο και οι θετικές. Μία τρομαχτική απουσία διακρίσεων και διαχωρισμών. Ο Μπουκόβσκι, ένας σύγχρονος ελευθερόφρονας, ήταν φόβος και τρόμος για την αμερικανική Αριστερά όσο και για την Δεξιά. Για τον συγγραφέα η ζωή, όταν την κρίνεις με ηθικούς και ιδεολογικούς όρους είναι τραγικά υποβαθμισμένη, όσο δεν μπορεί να είναι όταν την υπολογίζεις ως θέληση και ως πνοή.
Ο Μπουκόβσκι απαλλάσσων· μέσα από μία αισχύλεια σκληρότητα, «πάθει μάθος», ο θρήνος καθίσταται μανούρα και η χαρά υπερβολή. Καθετί που εμπίπτει είναι τουλάχιστον ζωτικής σημασίας.


Παρίσι 4/11/2014

Αρχειοθήκη ιστολογίου